Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fűszer- és gyógynövények

Fűszerkert: A zamatos, ízletes ételeknek elengedhetetlen kelléke a friss fűszernövény. Ha van egy kis kertünk vagy erkélyünk, bátran készítsünk fűszerkertet. Nagyobb erkélyládát, vagy dézsát is beültethetünk fűszernövényekkel. A kertnek egy olyan részére tervezzük az ágyást, ahol sok napsütés és meleg éri a növényeket, hiszen a legtöbb fűszernövény mediterrán vidékről származik, így fontos a napsütés a megfelelő fejlődéshez.
Rendezés:

Fűszerkert: A zamatos, ízletes ételeknek elengedhetetlen kelléke a friss fűszernövény. Ha van egy kis kertünk vagy erkélyünk, bátran készítsünk fűszerkertet. Nagyobb erkélyládát, vagy dézsát is beültethetünk fűszernövényekkel. A kertnek egy olyan részére tervezzük az ágyást, ahol sok napsütés és meleg éri a növényeket, hiszen a legtöbb fűszernövény mediterrán vidékről származik, így fontos a napsütés a megfelelő fejlődéshez.
Tipp:
1.
 A fűszernövényeket (gyógynövényeket) téli eltevésre röviddel a virágzás előtt, rögtön a harmat felszáradása után, a kora reggeli órákban vágjuk le. Ezután levegős, árnyas helyen szárítsuk, mert tűző napfényen az értékes illóolajok veszendőbe mennek.
2. A friss fűszernövényt mindig csak közvetlenül a felhasználás előtt aprítsuk vagy vágjuk az ételbe, mert így megőrzi táp- és vitamintartalmát.
3. A fűszernövényeket soha ne vágjuk túl apróra.
Tárkonyecet: A tárkonyt folyóvíz alatt jó alaposan mossuk meg, majd helyezzük el az üvegben és öntsünk rá 10%-os ecetet. Ezután zárjuk le az üveget és tegyük sötét helyre. A tárkonyecet felhasználható bableveshez, főzelékekhez, és salátákhoz is.
Olaszos fűszerolaj: Egy szép hosszú nyakú üvegbe tegyünk pár ág megmosott oregánót, bazsalikomot, és kakukkfüvet, majd két gerezd megtisztított fokhagymát, és öntsük fel olíva olajjal. A végén szórjunk rá néhány szem egész borsot. Zárjuk le és tegyük hűvös, sötét helyre. Nagyon finom sült húsok mellé, vagy tésztákhoz is adhatjuk.

EGYNYÁRI FŰSZER_ ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
Termék kód Magyar név Latin név magszám/g Vetés Szedés Felhasználás
idő sor- és tőtá-
volság (cm)
505000 Kapor Anethum graveolens 500-1000 IV-VI.
hónap
20-25x5 VI-IX. hónap
fiatal leveleit,
magját
Frissen vagy szárítva salátaöntetbe, káposztás ételekbe, fűszerecet készítéséhez
522000 Ánizs Pimpinella anisum 300 III-IV.
hónap
20-30x10 VII-IX. hónap
érett barna magjait
Magját az édesiparban sütemények, likörök ízesítésére használják. Teakeverékekben szélhajtó, nyálkaoldó, emésztést serkentő.
523000 Bazsalikom Ocimum basilicum 600-800 IV-V. Fényre csírázik!
hónap
30 x 20 VII, IX. hónap
virágzás előtt leveles hajtásait
Saláták, mártások fűszere. Teája idegnyugtató, vizelethajtó.
524000 Borsfű (Csombor) Satureja hortensis 1400 IV-V.
hónap
25 x 20 VII, IX. hónap
leveles, virágos hajtásait
Húsokhoz, babhoz, káposztához használható fűszerként. Teája felfúvódás, bélhurut és köhögés ellen jó.
530000 Koriander Coriandrum sativum 300 IV.
hónap
25 x 15 VII. hónap
érett magjait
Fűszerként húspácok, szószok, savanyúság ízesítéséhez használható. A gyógyászatban szélhajtó, emésztést javító és vértisztító teakeverékek alkotórésze.
535000 Majoranna Majorana hortensis 4500 V.
hónap
25 x 25 VII-IX. hónap
leveles hajtásait teljes virágzás előtt
Levele húsételek ízesítésére használható, teája szélhajtó, köhögéscsillapító, idegnyugtató.
505000 Muskotályzsálya (kétéves) Salvia sclarea 1000 IV.
hónap
30 x 20 2. évben VII-VIII levél nélküli virágzatát Kellemes ámbra illatú, muskotály zamatú borok készítésére használható. Teája külsőleg gyulladásokra borogatásként, belsőleg felfúvódás ellen hatásos.
539000 Kerti zsázsa Lepidium sativum 400-700 egész évben sűrűn szórva, cserépben, tálcán folyamatosan leveleit, vagy csíranövényként Tormához hasonló, kellemesen csípős íze van. Magas a C-vitamin-tartalmú, frissen vajas kenyéren, salátákban fogyasztható.
558100 Sáfrányos szeklice Carthamus tinctorius 20 IV.
hónap
30 x 20 VI-VII. hónap
virágszirmait
Ételek, italok, gyógyszerek színezésére használják. Magjából értékes olajat préselnek, egészben pedig madáreleség.
558400 Körömvirág Calendula officinalis 90 IV.
hónap
35-40 x 10 VI-IX. hónap
kinyílt virágokat
Szirmait ételek, italok, gyógyszerek színezésére használjuk.
570000 Kamilla Matricaria chamomilla 10000 IV-V. hónap
Fényre csírázik!
35 x 10 VI-VIII. hónap
kinyílt virágot
Teája, vizes-, alkoholos kivonata külsőleg és belsőleg is használható, gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatású.
620100 Metélőpetrezselyem Petroselinum crispum 600-800 III-V.
hónap
30 x 5 VI-X. hónap
leveleit
Szendvicsek, hidegtálak díszítésére, levesek ízesítésére alkalmas.
ÉVELŐ FŰSZER_ ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
Termék kód Magyar név Latin név magszám/g Vetés Szedés Felhasználás
idő sor- és tőtá-
volság (cm)
526000 Citromfű Melissa officinalis 1200 III-V.
hónap, Vetés előtt 2-3 napra tegyük a fagyasztóba!
70 x 40 2. évtől VI-IX
leveleit
Friss leveleit fűszerként salátákban, mártásokban használjuk. Teája idegnyugtató, emésztést serkentő, külsőleg borogató szer.
527000 Tárkony Artemisia dracunculus 1500 III-IV.
hónap
70 x 50 2. évtől VI-IX
leveleit, fiatal hajtásait
Hajtásait frissen vagy szárítva báránysültek, vadas húsételek, babból és burgonyából készült ételek ízesítésére használjuk. Illóolaja baktériumölő, fájdalomcsillapító.
528000 Izsóp Hyssopus officinalis 1000 IV-V.
hónap
30 x 20 2. évtől VI-IX
leveles virágzatát
Szárított herbája köhögéscsillapító, szélhajtó, vérnyomáscsökkentő. Friss hajtása burgonya, húsok és halsaláták ízesítője.
531000 Levendula Lavandula angustifolia 1200 V.
hónap, Vetés előtt 2-3 napra tegyük a fagyasztóba!
100 x 50 3 évtől VI-VII hónap
virágzatát
Illóolaj készítésére és teakeverékként használható.
533000 Lestyán Levisticum officinale 200-300 IV-V.
hónap
50 x 25 2 évtől VI-IX. hónap
levelét, gyökerét
Erős aromájú, levesek, főzelékek, diétás ételek fűszere. Teája vizelethajtó, gyökeréből áztatással epekő- és húgykőoldó tea készíthető.
534000 Szurokfű Oreganum vulgaris 8000-8500 III-IV.
hónap
25 x 20 VI-IX. hónap
virágos hajtásait
Pizzák, saláták, paradicsomos ételek ízesítője. Teája köhögéscsillapító, köptető hatású.
536000 Rozmaring Rosmarinus officinalis 750-1000 II-III.
hónap, szaporítóládába
40 x 30 2. évtől VI-IX. hónap
leveles hajtásait
A francia és az olasz konyha leggyakrabban használt fűszere. Húsételekhez, babhoz, levesekhez, szószokhoz használjuk. Teája légúti-, epe- és gyomorpanaszokra használható.
537010 Orvosi zsálya Salvia officinalis 160 IV.
hónap
70 x 40 2. évtől VII-VIII. hónap
virágzáskor leveleit
Felfúvódás elleni teaként, külsőleg gyulladásokra borogatásként, torokgyulladás ellen öblögetőként, aranyér elleni fürdőként használjuk. Fűszerként halak, sajtok, tészták ízesítésére alkalmazható.
538000 Kakukkfű Thymus vulgaris 4000 IV-V.
hónap
50 x 25 2. évtől V-VI. hónap
virágos szárát
Fűszerként salátákhoz, levesekhez, húsokhoz használjuk. Teafőzete szélhajtó, étvágyjavító és köhögéscsillapító.
546000 Borsmenta Mentha x piperita 15000 III-IV.
hónap
30 x 30 2. évtől VI-VIII. hónap
leveles hatásait virágzás előtt
Leveleit frissen salátákhoz, hűsítő italok készítéséhez használjuk. Teája görcsoldó, baktériumölő hatású.
558200 Bíbor kasvirág Echinacea purpurea 300 III-IV.
hónap
70 x 20 2. évtől VI-VII. hónap
virágzó leveles hajtásokat
Hajtásaiból készült présnedv bő folyadékkal fogyasztható. Szárított és megőrölt gyökeréből, leveles hajtásából immunerősítő főzetet készítenek.
558500 Metélőfokhagyma Allium tuberosum 300 III-V.
hónap, Lassan csírázik!
30 x 20 VII. hónap
leveleit
Saláták, tojásételek, túró ízesítésére használjuk. Nyers fogyasztása után sem okoz kellemetlen leheletet.
627000 Metélőhagyma Allium schoenoprasum 800-1000 III-VII.
hónap, Lassan csírázik!
30 x 15 VI-IX. hónap
leveleit
Túró, tojásételek, saláták ízesítésére használjuk. Étvágygerjesztő, vérképző, vitaminban és ásványi anyagokban gazdag. Télen konyhaablakban, cserépben hajtatható.