Leírás
Mi a helyzet gluténérzékenység esetén?
Mivel ez az ősi gabona oly sok tekintetben különbözik a mai búzáktól, sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy vajon gluténérzékenység esetén fogyasztható-e. Tanulmány bizonyítja, hogy bár az alakor nem minősül gluténmentes gabonának, az alakor búza genotípusainak gluténtartalma jelentősen kisebb, mint a vizsgált kenyérbúza fajtáké. Az alakorban található glutén szerkezetét, és az emberi szervezetre gyakorolt hatását azonban csak további kutatások tudják megállapítani.
Miben különleges?
A filigrán megjelenése visszatükröződik az utánozhatatlan ízvilágában, mely enyhén diós jegyeket hordoz magában. A liszt kellemes halványsárgás színét a magas karotinoid (lutein) tartalomnak köszönheti, de többek között bővelkedik különböző esszenciális nyomelemekben is pl. cink, mangán, szelén.
Felhasználási javaslat:
Kovászos, ill. élesztős kenyerek, pékáruk, pizzák, palacsinták, édes sütemények, kekszek készítéséhez.
Fizikai és kémiai tulajdonságai
Hamu, % (m/m) legalább: 1,5
Nedvesség tartalom, legfeljebb,% (m/m): 15,0
Szemcseméret, µm: 500 µm-en áteső rész legalább 85%,
315 µm-en áteső rész, legalább 70%
Esésszám (s) legalább: 200
Nutri-Score tápérték kategória: "A"
A zölddel jelölt termékek („A”, „B”) fontos részei lehetnek az étrendünknek, amelyeket gyakrabban vagy nagyobb mennyiségben kellene fogyasztanunk.
Összetevők: bio teljes őrlésű alakor ősbúzaliszt
Paraméterek
Átlagos tápérték 100 g termékben | |
Átlagos tápérték/100g | |
Energia | 1637kJ / 387 kcal |
Zsír | 3,2 g |
amelyből telített zsírsavak | 0,8 g |
Szénhidrát | 71,8 g |
amelyből cukor | 4,1 g |
Élelmi rost | 3,2 g |
Fehérje | 7,7 g |
Só | 0,025 g |
A termék a nátrium természetes jelenlétéből adódóan tartalmaz sót. | |
Tárolása | Napfénytől védett, száraz, hűvös helyen. |